Interview voor Radio 1

Op dinsdag 28 maart vond de kick-off plaats van “Een Slimmer Collegejaar”, een nieuw landelijk project dat gestart is door minister van OCW Robbert Dijkgraaf. Voor de pilots van dit project is maar liefst 10 miljoen euro uitgetrokken. De Universiteit van Amsterdam doet mee aan dit OCW project met drie pilots.

Erwin van Vliet (FNWI) leidt de pilot “Experiment automatisering van toetsing”, gericht op het inzetten van AI bij formatieve en summatieve toetsing. Hij werkt hierbij samen met TLC Science (Sandra Cornelisse, Emma Wiersma en Natasa Brouwer) en docenten van het College of Life Sciences (Bachelor Psychobiologie, Jessika Buitenweg en Julia Dawitz). Ook de FMG is hierbij betrokken (Bachelor Psychologie, Peter Starreveld) en de UvA DLO board (Frank Benneker). Tijdens de pilot kunnen nog meer docenten aansluiten.

In een vroeg ochtendinterview op 28 maart op Radio 1 met journalist Roel Pauw van NOS vertelde Van Vliet over de inzet van AI voor gepersonaliseerde feedback aan studenten bij de FNWI. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de AI-applicatie IguideME, ontwikkeld aan de FNWI, om studenten te stimuleren bij hun studie. Student Psychobiologie Jazz Stofberg deelde in hetzelfde interview zijn persoonlijke ervaringen met IguideME en hoe het hem geholpen heeft bij zijn studie. Het volledige interview is hier te beluisteren.

Erwin van Vliet, Roel Pauw en Jazz Stofberg tijdens de opname van het interview op het Science Park op 27 maart (foto’s N.Brouwer)

Het project “Een slimmer collegejaar” heeft als doel meer rust en ruimte te brengen voor studenten en docenten. Het FNWI-projectteam is enthousiast over de mogelijkheden die dit project biedt voor nieuwe ontwikkelingen in het gebruik van AI in het onderwijs. Met dit project zal de FNWI een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de succesvolle inzet van AI voor feedback en toetsing in het hoger onderwijs.

Link: Rijksoverheid, Ministerie OCW Meer rust en ruimte voor studenten en onderzoekers door slimmer collegejaar, Nieuwsbericht | 04-10-2022 | 17:00